22/11/2018

Informacja prasowa

22 listopada 2018

Elemental Holding – wyniki finansowe Q3 2018

Elemental Holding – europejski lider w recyklingu elektroniki i katalizatorów – w trzecim kwartale 2018 roku osiągnął skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 428 mln zł, co oznacza wzrost o 26% rok do roku. Wynik EBITDA za trzeci kwartał wyniósł 17,5 mln zł, a zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej 7  mln zł. Narastająco po trzech kwartałach 2018 roku spółka wygenerowała przychody na poziomie 1,24 mld zł – o 22 % więcej rok do roku, a zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej wyniósł 23 mln zł.

„Elemental ma silne fundamenty – zarówno w Polsce, jak i w Europie. Partnerzy na całym świecie doceniają jakość naszego recyklingu. W naszym przekonaniu możemy być ważnym graczem w światowej czołówce i uczestniczyć w konsolidacji branży. Jestem przekonany, że takie perspektywy są dostrzegane zarówno przez naszych klientów, jak i w końcu zostaną dostrzeżone przez rynek finansowy w Polsce. Recykling – zwłaszcza w obszarze sprzętu chłodniczego, elektronicznego i katalizatorów ma przed sobą wiele lat wzrostu – to pokazuje, jakie mamy możliwości w długiej perspektywie” – powiedział Paweł Jarski, prezes zarządu Elemental Holding SA.

Więcej informacji w załączonym materiale prasowym.

O firmie

Elemental Holding SA jest wiodącą w Polsce grupą kapitałową działającą w branży recyklingu i obrotu surowcami wtórnymi oraz czołowym dostawcą surowca do hut i odlewni na terenie całego kraju. Prowadzimy działalność na terenie Europy Centralnej i Wschodniej, a także w Niemczech, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Turcji i na rynkach Bliskiego Wschodu. Specjalizujemy się w obrocie i przetwarzaniu metali nieżelaznych oraz układów elektronicznych. (więcej)

Grupa Elemental