05/11/2018

Informacja prasowa

5 listopada 2018

Elemental Holding – 3 listy intencyjne i nowa fabryka

Sprzedaż zdolności produkcyjnych przetwarzania sprzętu chłodniczego

Elemental Holding podpisał 3 listy intencyjne w sprawie sprzedaży zdolności produkcyjnych nowej fabryki do przetwarzania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE), ze szczególnym uwzględnieniem recyklingu sprzętu chłodniczego. Spółka rozważa budowę nowej fabryki o rocznej zdolności około 30 000 ton. Listy intencyjne zostały zawarte z wiodącymi organizacjami odzysku sprzętu elektrycznego i elektronicznego w Polsce. Łączny wolumen popytu na usługi recyklingu, wynikający z zawartych listów przekracza 40.000 ton rocznie.

„Dynamicznie rośnie popyt na usługi odzysku i recyklingu sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Zapotrzebowanie dotyczy przede wszystkim recyklingu sprzętu chłodniczego, który wymaga zaawansowanych technologii i wysokich nakładów kapitałowych. Jako lider na rynku recyklingu WEEE w regionie, postanowiliśmy odpowiedzieć na zapotrzebowanie i zagospodarować silny wzrost organiczny rynku. Zawarte listy intencyjne obejmują zabezpieczenie sprzedaży zdolności produkcyjnych planowanej fabryki. Nasi partnerzy świadczą usługi zapewnienia odzysku i recyklingu dla największych producentów oraz dystrybutorów sprzętu AGD i RTV. Oznacza to, że możemy rozpoczynać nową inwestycję, która zwiększy nasze moce w zakresie przetwarzania sprzętu chłodniczego. Recykling sprzętu jest szybko rosnącym segmentem, dlatego nowa inwestycja przy pełnym zabezpieczeniu sprzedaży daje możliwość skokowego, a jednocześnie bezpiecznego rozwoju” – powiedział Paweł Jarski, prezes zarządu Elemental Holding SA.

W drugim kwartale 2018 roku Elemental Holding osiągnął skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 443,51 mln zł, co oznacza wzrost o 34% rok do roku. Narastający zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej wyniósł 9,85 mln zł – czyli o 114% więcej wobec drugiego kwartału 2017. W pierwszym półroczu 2018 roku spółka wygenerowała przychody na poziomie 818 mln zł – o 20% więcej rok do roku.

Więcej informacji w załączonym materiale prasowym.

O firmie

Elemental Holding SA jest wiodącą w Polsce grupą kapitałową działającą w branży recyklingu i obrotu surowcami wtórnymi oraz czołowym dostawcą surowca do hut i odlewni na terenie całego kraju. Prowadzimy działalność na terenie Europy Centralnej i Wschodniej, a także w Niemczech, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Turcji i na rynkach Bliskiego Wschodu. Specjalizujemy się w obrocie i przetwarzaniu metali nieżelaznych oraz układów elektronicznych. (więcej)

Grupa Elemental